contact us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right.

20 Sunderland Lane
Katonah
United States

(914)5521442

At Integrated Nutrition of Mount Kisco, PLLC and Blood Logic, Inc. we work in close partnership with you towards developing your natural healing plan. What you do not need is a generalized “one size fits all approach.”  Our approach for clarifying your health issues, finding hidden causes of your health problem(s) and developing natural solutions has been woven into our carefully designed longevity approach that we call The Blood Detective’s Longevity Plan. We believe that developing a Metabolic Map of your entire body by performing specialized health tests (e.g., biomarkers) is a truly holistic way of viewing, appreciating and managing your health concerns. As a concierge practice, we make ourselves truly available to you.  As a paperless office we are concerned about the world environment as it affects our “internal environment”…namely, your health.

matt-montgomery-3790-unsplash (2).jpg

Blog blooddetective dr michael wald hypothyroid estrogen postmenopausal depression anxiety

Weight loss, poor memory, intestinal issues, hormone problems, pain, fatigue, muscle aches and pains…whatever your health concerns(s), Dr. Michael Wald, The BloodDDetective has the answers…naturally. The Blooddetective blog is filled with dozens of radio shows on just about every health topic that you can think of. “Ask The Blooddetective is Dr. Wald’s weekly radio show covering nutrition and naturopatic, dietary and exercise, disease and health topics.

Filtering by Tag: Intravenous Vitamin C

New York City Marathon - Success!

mwald

Even with an injury I completed my 2nd marathon –the New York City Marathon on behalf of the Tourette’s Syndrome Association of America raising money to help children and adults with this challenging malady.  Tourette’s Syndrome is an inherited neuropsychiatric disorder with onset in childhood, characterized by multiple physical (motor) tic and at least one vocal (phonic) tic; these tics characteristically wax and wane. Tourette's is defined as part of a spectrum of tic, which includes transient and chronic tics.  People with Tourette’s are most often very creative with the actual advantage of having a nervous system that processes certain types of information up to twice as fast as the rest of us without this condition.  We all have unique characteristics; only if we learn to become aware of and embrace our special qualities can we develop into fully actualized human beings.  To run a marathon, I began by taking notice of my level of physical and mental conditioning and capitalized on this developing an entirely new mental and physical resiliency; not unlike those with Tourette’s Syndrome might do.As I ran this marathon I was inspired and impressed by the people who participated; all ages, races and nationalities – running together challenging ourselves and transforming our lives in the process. About 2 weeks ago I suffered a right calf injury causing inflammation and painful trigger points in my lower leg preventing me from running even a single step. I thought that there was no way that I could run the New York Marathon even after training for over 8 months. My new running partner, a former world level runner, knew some “tricks of the trade” and along with intravenous vitamin C and a bunch of nutritional supplements, massage and contrast heat and cold, I was able to run a 5 mile test run just the day before the marathon. Although I ran those 5 miles with pain, I decided to run the marathon the following day figuring that the worst scenario was that I would have to drop out.

The morning of the marathon my legs felt good although extremely sore. I had scheduled to run with a 3 hour 30 min. race pace group to help me stay focused; however, my injury posed a particularly challenging scenario – I have been known to have a high pain tolerance and I certainly risked even more severe injury.

My 3:30 pace group started the run when the starting shot was fired.  For the 1st 15 miles I was doing quite well–keeping with the pace group. I ran my first mile at 7:49 seconds my 2nd at 7:48 seconds and a pace hovering just under 8 minutes per mile up until mile 12.  At mile 13 the bottom started to fall out! I ran mile 13 at 8:01, not bad! I was halfway through the marathon at this point but mile 14 was run at 8:03 and then6 – I was slowing down considerable.  At about mile 17 I was running much more slowly at an 8:13 pace finally finishing the race at a total time of  3 hours 48 min. I was hoping to run the race with a total time of 3 hours and 25 min, but this is now my goal for a future race.   More importantly,

I learned about patience as improving comes with time and persistence; I learned about pushing through difficulties even when physical pain and mental discomfort is involved and I learned about the benefits of setting goals – centering your life towards a future that you want and molding what comes your way consistent with one’s vision of the future.  As an added bonus, I am in the best shape of my life~

Once again, I want to thank everyone for there support and on behalf of myself and the Tourette’s syndrome Association of America.

Be well, Dr. Michael Wald

 

 

Q & A: Intravenous Vitamin C

mwald

Download the PDF version here 2. True or False? Vitamin C given intravenously (otherwise known as, IVC), but not by mouth, kills cancerous neuroblastoma cells (cancer of the nerves) by producing hydrogen peroxide?

ANSWER: True. Hydrogen peroxide is generated by vitamin C and is not toxic to normal cells.

3. True or False? IVC and cause renal (kidney) stones?

ANSWER: False. A study has demonstrated that, with normal kidney function, even IVC (high dosages) does not cause stones.

4. True or False? IVC is effective for the treatment of herpetic neuralgia, a herpes virus caused nerve inflammation, even beyond the antiviral therapies given for this condition?

ANSWER: True. IVC caused the neuralgia to go into remission (no cure is available).

5. True or False? Intravenous vitamin C improves small artery circulation in the heart?

ANSWER: True.

6. True or False? Antiogenesis is the formation of new blood vessels and is critical for tumor growth. IVC inhibits or stops new blood vessel growth in both animal and clinical case studies?

ANSWER: True. Journal of Angiogenesis Research.

7. True or False? IVC may have benefits in patients with advanced cancers and can- cers with a poor outcome with limited therapeutic options, and, improves overall quality of life?

ANSWER: True. Three case reports indicate that the role of high dose IVC, which was verified by pathologists at the National Cancer Institute, demonstrate definitive benefit.

8. True or False? The Mayo Clinic studies on vitamin C did not show benefit in termi- nal cancer patients at 10 grams once a day of oral C. Other trials have demonstrated that vitamin C is effective against tumors when given intravenously?

ANSWER: True. According to various studies including one in the PR Health Science Journal.

9. True or False? IVC may help critically ill patients after severe burns by rapidly re-toring depleted vitamin C levels and also helps reduce circulatory shock, improving fluid balance and reducing edema (swelling)?

ANSWER: True. Supraphysiological levels of vitamin C, achieved only by IV, may restore vascular function in critically ill patients.

10. True or False? Vitamin C along with magnesium, calcium and B complex vitamins have benefitted conditions including, asthma attacks, migraine, fatigue, fibromyal- gia, acute muscle spasm, upper respiratory tract infections, sinusitis, seasonal allergic rhinitis, cardiovascular disease and other disorders? ANSWER: True. According to the journal, Alternative Medicine Review.

11. True or False? IVC improves the immunodeficient state in those with interstitial pneumonia, particularly when given along with DHEA and the adrenal hormone cortisol?

ANSWER: True. According to the journal, InVivo.

12. True or False? High doses of vitamin C can promote cell death of liver cancer cells when those cancer cells were placed in rats?

ANSWER: True.

13. True or False? IVC has proven effects with those with advanced cancers?

ANSWER: True. According to the journal, Anticancer Research, IVC is effective against tumor cells and should be reevaluated as an important therapeutic tool.

14. True or False? Low doses of IVC can help diabetics on dialysis who are unrespon- sive to certain medications?

ANSWER: True. According to the journal, Renal Failure, IVC helps release iron overload in diabetic patients on hemodialysis.

15. True or False? IVC given along with IV immunoglobin is synergistic as an effec- tive therapy for decreasing the progression of experimental autoimmune myocarditis (inflammation of heart muscle)?

ANSWER: True.

16. True or False? IV vitamin C acts as a pro-oxidant significantly decreasing growth rates of ovarian, pancreatic and glioblastoma (brain) tumors in mice?

ANSWER: True. Vitamin C may have benefits in cancers with poor prognosis and lim- ited therapeutic options according to the journal, Proc Natal Acad Sei USA.

17. True or False? IVC not only kills pancreatic cancer cells by increasing hydrogen peroxide production in the body, but reduces symptoms of the disease improving quality of life?

ANSWER: True. According to the Journal of Clinical Cancer Research.

18. True or False? According to the Journal of Applied Physiology, IVC abolishes con- striction (choking off) of blood vessels in the leg restoring blood flow in healthy older men?

ANSWER: True.

19. True or False? High doses of vitamin C induces cell death in all lines of mesothe- lioma cells (a fatal asbestos caused lung cancer)?

ANSWER: True. Data from a Japanese study suggests that the ascorbic acid (vitamin C) may have benefits for patients with this fatal disease.

20. True or False? As reported by the Department of Family Medicine at a Korean college of medicine, IVC enhances the quality of life of terminal cancer patients?

ANSWER: In terminal cancer patients, the quality of life is as important as a cure and this study shows that IVC improved emotional health, cognitive function, improved fatigue, nausea, vomiting, pain and appetite loss.